Titel: Städd ko.

Meddelare: Födorådstagare Erik Olsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Per Jakobsson (samma som i föregående) var ute på en resa en gång. Kom han då till en liten backstuga, där en gammal gumma bodde. Hon gick och vaktade sin ko på en liten lägda, som hon ägde. P.Jn. bad henne gå in och koka kaffe åt honom. Det sade hon sig gärna vilja göra, men hon slapp ej ifrån kon, som gärna ville gå in på grannens ägor. P.Jn. sade, att det var ingen fara med den delen. Om hon gjorde honom till viljes, skulle kon aldrig gå utom området. Hon gick in och kokade kaffe åt honom. Kon gick beskedligt och åt ända upp till råmärket. Där vände hon, och detta iakttog hon beständigt sedan dess, så nog hade gumman rätt för att hon kokade kaffe åt P.Jn.